Kezdőlap
Munkaadóknak
Egyéni Vállalkozóknak
Kapcsolatok

Munkaadóknak

Én a régi bérelszámoló, TB ügyintéző munkaügyes felállású humánpolitikai tevékenységről szeretnék írni.

A szakmában mindig is vita volt, hogy milyen tevékenységek tartoznak szorosan egy-egy feladatkörhöz. Erre nem lehet pontos választ adni, hiszen az egyik munkáltatónál a szabadság nyilvántartást a TB ügyintéző (hiszen távollét), a másik munkáltatónál a munkaügyes végzi (hiszen munkajogi tevékenység). Itt csak az adott munkáltató által kiadott munkaköri leírás az iránymutató, de mindegyik más és más lehet az Cég felépítése alapján is.

Hiszen más egy bérszámfejtő feladatköre egy pénzintézetnél, vagy egy építőipari cégnél. El kell gondolkozni a központi bér-, TB-, és munkaügyi feladatok ellátásán, tehát a központosításnál, vagy inkább telephelyenkénti adatelőkészítéssel és egyéb részfeladatok ottani megoldásán.

A bérszámfejtés sokrétű tevékenység. Mi is tartozik ide? Minden, ami bérrel, munkaviszonnyal kapcsolatos. Többek között az alkalmazottak beléptetése, bejelentése az APEH-hez. Bérszámfejtés, bérfizetési bizonylatok előállítása. Fizetendő járulékok kiszámítása, járulékbevallás küldése havonta az APEH számára. Munkaviszony megszűnésekor a dolgozó kiléptetése. Különböző adatszolgáltatások teljesítése, nyilvántartások vezetése, stb…

Amióta megszűntek a TB kifizetőhelyek, azóta sokan vitatják a TB ügyintéző szerepét. Szerintem kell ez a munkakör, csak tehermentesíteni kell a többi kollegát, más munkamegosztást kíván az új felállás. A TB ügyintéző feladatkörébe én az államkincstári és OEP kifizetéseket, a nyomtatványok kitöltését, a munkavállalók tájékoztatását, valamint a nyugdíjazások előkészítését és ügyintézést Én megszüntettem a postai úton történő nyomtatvány és táppénzes lapok küldözgetését, valamint a táppénzen levő munkatársakra hárított OEP ügyintézést, mert a TB ügyintéző ezeket mind ki tudja váltani. Ha Ő kezeli a táppénzes lapokat, akkor „képben” van az adott dolgozóval kapcsolatban, tudja, hogy mikor kell értesítenie a kezelő orvost a 180 nap lejártáról, valamint arról is, hogy milyen esetleges hiánypótlásokat, nyilatkozatokat kell a dolgozótól kérnie.

Nem beszélve a posta költségről, valamint arról, hogy csak az a biztos, amit az adott szerv kék pecséttel átvett.

Munkaügyes kollega a hagyományos értelemben felel a Munka Törvénykönyvének betartásáért és betartatásáért és mindenért mellyel közvetlen vezetője megbízza.

Végül a helyettesítés: a legfontosabb, hogy a szervezeti egység vezetője minden munkakörben képes legyen helyettesíteni bármelyik kollegáját. Még egy fontos dolog, ami a kifizető hellyel rendelkező Cégeknél még most is jelen van az a TB ellenőr fogalma. Szerintem a legjobb, ha ezt is a szervezeti egység vezetője végzi, hiszen Ő látja a távolléteket, a számfejtést, a munkabérek változását, melyek mind befolyásolják a táppénz, a baleseti táppénz, a GYÁP, a THGYÁS, GYED, GYED elbírálását.


Röviden a tevékenységekről
Munka Törvénykönyve
Munkaerő szükséglet meghatározása, módszerei
Bándy Annamária Ev.          1063 Budapest, Szív u. 39/a          Tel:+36-20-9212-614          Fax:(1)-331-9935          bandy@digikabel.hu